| |||||||
|
Isabel Pérez Espinosa, secretària general de la UFEC, senyala que “mentre que a sectors com el de l’administració pública, les dones han arribat a ocupar el 40% dels llocs directius, en l’àmbit esportiu encara hi ha molt per recórrer. En concret, la presència femenina en l’àmbit de la direcció esportiva d’entitats federades no arriba al 10% a Catalunya”.
§ Com a experta en l’àmbit jurídic esportiu, Pérez Espinosa assenyala la importància que té l’actual avantprojecte de Llei de l’Esport, una proposta legislativa que ha d’impulsar la representació femenina en posicions directives dins del sector esportiu.
Foto: Pexels.
Octubre 2021.– La pandèmia provocada per la COVID-19 ha impactat de ple en el desenvolupament de l’activitat esportiva en les categories federades. Ara, en un escenari de recuperació econòmica i gradual volta a la normalitat, les federacions esportives encaren amb fermesa els reptes pendents del sector, on és especialment necessari impulsar la representació femenina en l’àmbit de la gestió esportiva. Isabel Pérez Espinosa, secretària general de la UFEC, contextualitza la representació femenina actual en l’àmbit de la direcció esportiva apuntant que “mentre que a sectors com el de l’administració pública, les dones han arribat a ocupar el 40% dels llocs directius, en l’àmbit esportiu encara hi ha molt per recórrer. En concret, la presència
femenina en l’àmbit de la direcció esportiva d’entitats federades no arriba al 10% a Catalunya”. Aquestes xifres són encara més preocupants en el conjunt d’Espanya, on “només 2 de 65 federacions estatals estan dirigides per dones”, la qual cosa suposa una presència del 3%.
El sistema de quotes, un model no aplicable a les juntes directives en l’actual sistema de federacions estatals
Com a experta en l’àmbit jurídic esportiu, per a Pérez Espinosa aquestes estadístiques manifesten la importància de promoure iniciatives legislatives que, igual que es fa en altres sectors, fomentin la presència de les dones en els entorns directius esportius. Actualment, aquest propòsit pretén aconseguir-se a través de l’avantprojecte de Llei de l’Esport, una proposta legislativa en la qual la secretària de la UFEC està fortament implicada. En concret, assenyala la importància d’integrar mesures que realment siguin útils i realistes en l’entorn esportiu. En aquest sentit, argumenta que el mètode de quotes proposat per a altres àmbits com l’electoral no funcionaria en les federacions esportives espanyoles, ja que “el sistema presidencialista és uninominal i penalitza l’accés de les dones a càrrecs electes”.
Per aconseguir aquest objectiu, Isabel Pérez Espinosa també considera indispensable l’acció col·lectiva per part de les dones que ja es troben treballant dins del sector. “Les dones que es dediquen professionalment a l’esport, sigui com sigui la categoria i la disciplina a la qual es dediquen, han de conèixer-se i secundar-se per impulsar el canvi de paradigma des de la base”, afirma. En aquest sentit, amb l’objectiu de visibilitzar i promoure el lideratge femení, la Unió de Federacions (UFEC) compta amb un programa per formar i empoderar a dones amb responsabilitats de direcció i generar xarxa de poder: el Women Executive Sport Education (WESE).